30 PÄIVÄÄ AVOIN OSTO
ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE
Le Creusetin historia alkaa vuodesta 1924, jolloin belgialaiset liikemiehet Armand Desaegher ja Octave Aubecq tutustuivat messuilla Brysselissä. Armandin alaa olivat valuraudat, kun taas Octave oli keskittynyt lakkaukseen ja emalointiin. Yhdessä he päättivät perustaa yrityksen, jonka erikoisuutena olisivat emaloidut valurautapannut. Sanottu ja tehty, vuonna 1925 avattiin ensimmäinen valimo pienessä ranskalaisessa kylässä nimeltä Fresnoy-le-Grande. Syy sijaintiin oli, että suurin osa valmistukseen käytettävistä raaka-aineista kulki juuri tämän kylän läpi. Vielä tänäkin päivänä suuri osa tuotannosta tapahtuu tässä kylässä Picardie-alueella, vaikkakin tehdasta itseään on vuosien aikana useasti modernisoitu ja rakennettu uudelleen. Toiseen maailmansotaan asti yrityksen valikoimaa kehitettiin ja laajennettiin, keittiötarvikkeiden lisäksi valmistettiin myös uuneja ja liesiä. Jo ensimmäisessä Le Creusetin mainoksessa ylistettiin valurautapannun erinomaisuutta ja laatua, mitä on nykypäivänä hankala kieltää, sillä pannu on ollut sukupolvien käytössä jo monia kymmeniä vuosia. Toinen maailmansota oli Le Creusetille hankalaa aikaa, eikä vähiten hankalan, eturintamalla olevan, sijaintinsa takia. Tehdas onnistui kuitenkin selviämään ja palautumaan sodan aiheuttamista tuhoista ja alkoikin nopeasti sodan jälkeen toimittamaan tuotteitaan sekä Eurooppaan että Yhdysvaltoihin. Jo näihin aikoihin yritys huomioitiin fantastisten väriensä ansioista, joista myöhemmin tulisikin yrityksen tuntomerkki. 50- ja 60-luku olivat kasvun aikaa ja yritys muun muassa osti kilpailijoitaan pois markkinoilta. Samaan aikaan tuotevalikoimaa laajennettiin ja uusia värejä otettiin valikoimaan. Vuonna 1958 ranskalais-amerikkalainen Raymond Loewy muotoili tulevan designklassikon; Le Creuset Coquelle. Pannun muotoilu kuvastaa ajalle tyypillistä industrialismia sekä toiveita tulevaisuudesta ja moderniudesta. Vuosien 1965 ja 1975 välillä yrityksessä tapahtui paljon jännittäviä asioita: tuotantoa modernisoitiin ja siirryttiin esimerkiksi puoliksi automatisoituun valmistukseen kasvavan kysynnän vuoksi. Modernisointia seurasi myös muotoilija Enzo Marisin parannukset muotoiluun, valimouunien valmistukseen erikoistuneen yrityksen osto sekä amerikkalaisen tytäryhtiön perustaminen. Vuoden 1975 jälkeen yritys on jatkanut laajentumistaan ja erityisesti kansainvälistymistään useiden tytäryhtiöiden ansiosta. 80- ja 90-luvulla Le Creuset yhdistettiin erityisesti ranskalaiseen tyyliin ja oli eniten tunnettujen ranskalaisten yritysten listasijoilla. Vuonna 1988 Le Creusetin osti sen nykypäiväinen omistaja Paul Van Zuydam ja siitä lähtien yritys on laajentanut tuotantoaan, joka nykyään käsittää viini- ja tarjoiluastioita sekä keittiöastioita. Materiaaleina käytetään myös ruostumatonta terästä, silikonia ja emaloitua terästä. Yrityksellä on tehtaita esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa, vaikkakin ranskan Fresnoy-le-Grande-tehdas edelleen pysyy väsymättä toiminnassa. Le Creuset-pannun elämä alkaa sulatettuna rautana suuressa sulatusuunissa. Valmistukseen käytetään muun muassa kierrätettyä rautaa esimerkiksi rautateistä. Sulatettu rautamassa kaadetaan hiekkamuotteihin valamista varten ja jokainen näistä muoteista on ainutlaatuinen juuri tätä tuotetta varten. Muotit uusiokäytetään ja valmistetaan aina uudelleen uutta tuotetta varten. Seuraavaksi pannuille tehdään laaduntarkastus ja joukosta karsitaan ne, jotka ovat virheellisiä tai menneet rikki. Ne yksilöt, jotka eivät suoriudu jatkoon, heitetään takaisin sulatusuuniin ja ne saavat uuden mahdollisuuden uuden muotin kera. Ne pannut puolestaan, jotka läpäisevät tarkastuksen, lähetetään hiontaan, joka tehdään joko käsin tai koneella. Pannujen ja muiden tuotteiden laatua valvotaan tarkasti läpi koko valmistusprosessin ja jos jokin virhe huomataan, tuote lähetetään välittömästi takaisin sulatusuuniin. Mikäli kyseessä on ns. Kauneusvirhe, saatetaan tuote lähettää johonkin tehtaanmyymälöistä, mutta muuten Le Creuset on erittäin tarkka tuotteidensa laadusta ja toimivuudesta. Tuotteiden korkea laatu on asia, josta yritys pitää kivenkovaa kiinni. Jokaisen pannun valmistukseen kuluu noin 10 tuntia ja yhteensä 15 ihmistä on mukana valmistuksen eri vaiheissa. Lopuksi pannut emaloidaan ja resepti jokaiseen Le Creuset-väriin onkin tarkoin varjeltu salaisuus, jota ei levitetä tehtaan ulkopuolelle. Emalointi sprayjataan tuotteisiin lopuksi laitetaan vielä hieman tummempi spray tuotteen alaosaan ja alareunaan, jolloin saadaan aikaan liekehtivä vaikutelma. Kaikki pannut käsitellään ennen emalointia, joten myös ei-emaloidut osat ovat ruostumattomia. Klassisen padan muotoilua on hiljattain muutettu hieman käyttäjäystävällisemmäksi, esimerkiksi kädensijat ovat isommat. Le Creusetin valurautatuotteilla on elinikäinen takuu, mikä kertoo yrityksen panostuksesta kestävyyteen ja ajattomaan muotoiluun. Valurautapannu, jota hoidetaan oikein, on elinikäinen sijoitus ja pikemminkin vain paranee ajan kuluessa. Niin pannut ja padat kuin tarjoiluastiat ja kannutkin valmistetaan monissa erilaisissa väreissä ja muodoissa. Osa noudattaa Le Creusetin klassista ranskalaista suunnittelua, kun taas osa jäljittelee ajankohtaisia designtrendejä. Värivaihtoehtojen ansiosta on mahdollista luoda kokonainen kattaus ja keittiösarja yhdessä värissä tai luoda persoonallinen sekoitus eri väreissä. Le Creuset-merkkiä on helppo rakastaa! Näiden lisäksi Le Creuset valmistaa myös paisto- ja keittoastioita ruostumattomasta teräksestä, emaloituja rautatuotteita, laseja, viinitarvikkeita sekä tarjoilu- ja valmistusastioita. Kaikki tuotteet ovat laadukkaita, selkeitä ja rustiikkisia värejä sekä ranskalaista tyyliä, joka on ollut Le Creusetille ominaista alusta alkaen.