365 PÄIVÄÄ AVOIN OSTO

ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

Tuotteet
Muut
Kirjaudu sisään
Inspiraatio/Oppaat/KitchenTips | Kaunis juhapöydän kattaus

KitchenTips | Kaunis juhapöydän kattaus

maanantai 11. maaliskuuta 2024
Jaa artikkeli

Kaunis kattaus tuo juhliin erityisen ja ylellisen tunnelman. Pöydän kattamista varten on olemassa joukko etikettisääntöjä, joiden tarkistaminen saattaa olla kohdillaan ennen suurempia juhlia – esimerkiksi häitä. Kattaukseen kannattaa kuitenkin panostaa myös epävirallisemmissa juhlissa ja antaa oman persoonallisen tyylin näkyä esimerkiksi värien ja koristeiden välityksellä. Aloita miettimällä juhlan teemaa ja luonnetta; tämän päätettyäsi on helpompi valita sopivat koristeet. Ylioppilasjuhlassa voi esimerkiksi käyttää sinivalkoista teemaa tai ottaa mustavalkoisen teeman ylioppilaslakin innoittamana.

Suuremmissa juhlissa on usein kätevä kattaa ruoka buffetpöytään ja hoitaa tarjoilu itsepalveluna. Tällöin ruokapöytä kannattaa sijoittaa niin, että sen ympärillä on helppo liikkua ja voit myös kattaa ruokaa tuplamäärät, eli tehdä kaksi linjastoa pöydän molemmin puolin. Lautaset ja aterimet on hyvä asettaa pöydän alkupäähän, kun taas kahvikupit ja lasit voi laittaa joko erilliselle pöydälle tai pöydänpäähän juomatarjoilun viereen.

Lautasten, aterimien ja lasien asetteluun on monia sääntöjä, mutta tärkein perussääntö on kattaa pöytä mahdollisimman loogisesti. Katelautanen tuo kattaukseen juhlallisemman tunnelman, ja sen päälle asetetaan kaikki muut lautaset käyttöjärjestyksessä. Leipä- ja salaattilautaset asetetaan vasemmalle, haarukoiden yläpuolelle. Aterimet asetetaan lautasten viereen siten, että alkuruoka-aterimet ovat kauimmaisena ja pääruoan aterimet lähimpänä lautasta. Veitset asetetaan lautasen vasemmalle puolelle siten, että niiden terä osoittaa kohti lautasia. Jälkiruoka-aterimet puolestaan asetetaan lautasten yläpuolelle: jälkiruokahaarukan terä kohti oikeaa, jälkiruokalusikka kohti vasenta.

Lasit asetetaan jälkiruoka-aterimien yläpuolelle siinä järjestyksessä, missä niitä käytetään. Tämä tarkoittaa sitä, että vesilasi on kauimpana oikealla, sen vieressä ovat viinilasit ja kauimpana vasemmalla mahdollisesti olutlasi. Lasit voi järjestää joko riviin joko suorasti, diagonaalisesti tai kaarevasti. Serviettien ja paikkakorttien paikka riippuu tilaisuuden juhlallisuudesta, mutta virallisilla päivällisillä servietin paikka on vasemmalla puolella. Servietin voi viikata sadoilla eri tavoilla, joten kannattaa ja saa olla luova! Esimerkkejä servietin viikkaustavoista on kirjekuori, timantti tai kynttilä. Paikkakortin puolestaan voi asettaa korkeimman viinilasin päälle tai pöydälle tai servietin päälle. Hauska vinkki on käyttää viini- tai samppanjapullonkorkkeja apuna paikkakorttien tai buffetkylttien teossa. Tee korkkiin pieni viilto ja aseta nimikyltti siihen!

 

Helppoja kattaus- ja tarjoiluvinkkejä

Kun olet valinnut, mitä koristeita ja värejä haluat juhlissasi käyttää, on aika valita pöytäliina sekä mahdollisesti täydentää sitä kaitaliinalla sekä tableteilla. Jos sinulla ei ole mitään sopivaa pöytäliinaa, voit käyttää esimerkiksi isoa lakanaa, verhoa tai jopa tapettia liinan tilalla. Serviettien täytyy olla oikean kokoisia, joten tee selkeä ero jälkiruokaserviettien ja ruokaserviettien välille. Illallisen luonteesta riippuen voi servietteinä mielellään käyttää myös kankaisia lautasliinoja tai hieman vahvemmasta paperista valmistettuja liinoja.

Anna mielikuvituksen lentää, kun valitset tarjoiluastioita – kulhoja ja tarjottimia. Jälkiruoan voi tarjoilla lasista, keittoa kahvikupista ja salaattia isolta vadilta perinteisen kulhon sijaan. Hauska yksityiskohta on tehdä cocktailtikuista valmiita suupaloja täyttämällä tikut esimerkiksi hedelmillä ja asettamalla ne valmiiksi lautaselle tai buffetpöytään.

Hienoja puisia leikkuulautoja voi käyttää tarjoilualustoina, mutta myös muista alustoista kuten marmoritarjottimista, tiililevyistä tai puulankuista tulee upeita tarjottimia. Kakkuvateja voi käyttää myös muuhun, kuin kakun tarjoilemiseen: hedelmät, juustot sekä pienet naposteltavat sopivat täydellisesti tarjoiltaviksi korkealta kakkuvadilta. Jalallisen vadin avulla voi myös nostaa ruokaa eri tasoihin pöydällä – tämä luo mielenkiintoa ja kontrastia kattaukseen.

Juomia puolestaan voi tarjoilla alkuperäispakkauksen sijasta kauniista lasipulloista tai kannuista. Jos siitä huolimatta haluat tarjoilla juomat omassa pakkauksessaan (kätevää esimerkiksi, jos kyseessä on limonadi), voit tarjoilla ne kauniista samppanja- tai viinipullonjäähdyttimestä, joka on täytetty jäillä. Myös aterimet voi asettaa pienempiin sankoihin sen sijaan, että ne kattaisi valmiiksi pöytään. Tämä sopii erityisesti epävirallisille illallisille sekä buffettarjoiluun!

Koristele pöytäsi oman makusi ja tilaisuuden luonteen mukaan. Ota kuitenkin huomioon, että aivan liian korkeat kukka-asetelmat ja kynttilänjalat voivat peittää näkymän pöydän yli ja näin ollen tehdä vieraiden seurustelusta hankalaa. Yksi vinkki on asettaa kukkia, joiden varret on leikattu, kellumaan matalaan vedellä täytettyyn vatiin – kaunista ja yksinkertaista! Myös kukkien, kivien tai lehtien asettaminen suoraan pöydälle tuo kattaukseen yksinkertaista eleganssia.

Tilaa uutiskirjeemme - Saa 5€ alennus*

KitchenTime - Osa Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR