30 PÄIVÄÄ AVOIN OSTO
ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE
Paistinpannuja valmistetaan useista eri materiaaleista ja jotta voit helposti vertailla materiaaleja olemme tehneet pienen oppaan eri materiaalien eduista ja ominaisuuksista;
Valurautapannut ovat vahvoja, kestäviä ja pitävät lämmön pitkään. Sanotaan, että valurautapannun voi periä sukupolvien välillä ja niin sen voikin oikealla käsittelyllä ja hoidolla!
Valurautapannut toimivat kaikilla lämpölähteillä, mukaan lukien induktio, ja ne ovat usein kevyesti koveria ennen lämmitystä, joista ne oikenevat kun pannu on lämmitetty hellalla. Kun valmistat ruokaa valurautapannulla rikastuu ruoka luonnollisella raudalla, mikä ei ole ainoastaan terveellistä vaan tämä antaa myös ruoalle isomman maun. Kaiken tyyppisiä keittiövälineitä voidaan käyttää valurautapannulla, myös metallisia keittiövälineitä.
Valurautapannut sopivat esimerkiksi lihan paistamiseen, jossa liha paistetaan korkealla lämmöllä lyhyen ajan. Valurauta sopii myös mainiosti erilaisiin pitkäänhauduttamisiin, sillä lämmönjakautuminen on tasainen ja matala sekä jatkuva lämpö on tärkeää.
Monet valurautapannut ovat esipaistettuja ja voideltuja rypsiöljyllä, mutta voi olla hyvä voidella pannu ruokaöljyllä tai ruokarasvalla (ei oliiviöljyllä) puhdistamisen jälkeen ja sitten kuivata pannu talouspaperilla. Valurautatuotteita ei tule pestä tiskikoneessa tai tiskiaineella, vaan puhdistamiseen riittää kuuma vesi ja tiskiharja, koska muuten saatat helposti poistaa pannun suojaavan pinnan joka on muodostunut pannullesi esipaiston aikana. Jos käy niin, että ruoka palaa kiinni useita kertoja paistinpannuusi, niin yksi meidän suosituimmista valurautamerkeistä Ronneby Bruk vinkkaa, että tekisit pannullesi näin: "Paista pannusi uudestaan peittämällä pannun pohja pekonilla, joka paistetaan rapeaksi. Kun pekoni on valmista valuta pois ylimääräinen rasva ja pyyhi pannu talouspaperilla - nyt pannullasi on taas suojaava pinta rasvaa, joka ehkäisee ruoan palamista!"
Älä säilytä ruokaa valurautapannussa, osittain siksi että ruoka voi saada vaarattoman mutta vahvan raudan maun ja osittain siksi, että valurauta voi ruostua. Jos pannusi kuitenkin ruostuu niin voit helposti raaputtaa pintaruosteen pois rautaharjalla ja sitten paistaa pannusi taas uudestaan.
Katso kaikki valurautapannumme
Monet valurautatuotteet on esipaistettu ja voideltu rapsiöljyllä, mutta voi olla hyvä ajatus voidella pannua hieman ruokaöljyllä (ei oliiviöljyllä) puhdistuksen jälkeen, ja kuivata se sitten talouspaperilla. Valurautatuotteita ei saa pestä koneessa tai käsitiskiaineella, vaan pelkkä kuuma vesi ja tiskiharja riittävät, sillä muutoin on riskinä, että esipaistamisesta seuraava suojaava päällys irtoaa.
Pannuilla, jotka ovat tehty hiiliteräksestä on hyvät paisto-ominaisuudet ja pannuista on tullut erityisen suosittuja. Teräs näissä pannuissa koostuu suurimmaksi osaksi, raudan lisäksi, hiilestä. Hiiliteräspannut ovat magneettisia ja toimivat kaikilla lämpölähteillä mukaan lukien induktiolla. Kuten valurauta voi nämä pannut parhaiten kun ne on kunnolla esipaistettu ja sinun tulee ottaa huomioon, että pannun tulee saada kunnon patina ennenkuin paisto-ominaisuudet ovat optimaaliset. Mitä tummempi pannu sitä paremmat paisto-ominaisuudet. Pannu hiiliteräksestä tulee siis yksinkertaisesti paremmaksi mitä enempi sitä käytetään!
Hiiliteräspannu on täydellinen esimerkiksi lihan, kalan, omelettien ja pannukakkujen valmistamiseen. Hiiliteräspannu antaa kauniin paistopinnan ja karamellisoinnin, joten sinun, joka valmistat usein proteiinia paistinpannulla on aika kokeilla hiiliteräksen hienoja ominaisuuksia!
Lämmitä hiiliteräspannusi matalalla lämmöllä tasaisesti lämpöä nostaen. Käytä rasvaa paistamiseen ja puhdista pannu käytön jälkeen lämpimällä vedellä huuhdellen ja kuivaa talouspaperilla. Hiiliteräspannua ei tule, kuten valurautapannuakaan, pestä tiskikoneessa eikä tiskiaineella. Yksi suosituistamme tuotemerkeistä hiiliteräspaistinpannuille on ranskalainen de Buyer.
Voit käyttää kaikenlaisia keittiövälineitä hiiliteräspannulla, mutta välttääksesi vahingoittamasta pannun suojattua pintaa ajan kuluessa kehoitamme käyttämään puu-, muovi- tai silikonivälineitä.
Paistinpannut ruostumattomasta teräksestä ovat suosittuja monestakin eri syystä, ei vähiten ravintoloiden keittiöissä. Ruostumaton teräs on todella hygienistä ja yksinkertaista puhdistaa, erona monista muista materiaaleista, jotka vaativat enemmän huolellisuutta tiskatessa ja puhdistuksessa. Sitäpaitsi teräksellä on hyvä ja tasainen lämmön jakautuminen ja voit alkaa laittaa ruokaa heti. Monilla paistinpannuilla, jotka on tehty ruostumattomasta teräksestä on niin kutsuttu sandwichpohja, joka muodostuu joka toisesta kerroksesta ruostumatonta terästä ja alumiiniä. Tämän tyyppinen pohja mahdollistaa pannun nopean lämpenemisen (kiitos alumiinin) samaan aikaan kun pannulla on magneettinen ominaisuus sekä pannu on hygieninen ja kestävä (kiitos teräksen).
Paistinpannulla, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä, sinun ei tarvitse huolehtia millaisia keittiövälineitä käytät, sillä pannu kestää lähes kaikkia välineitä. Ruostumattomasta teräksestä tehdyllä paistinpannulla on pitkä elinikä ja se voidaan yksinkertaisesti puhdistaa tiskaamalla käsin tiskiaineella tai tiskikoneessa. Sinun tulee laittaa rasvaa pannulle välttääksesi ruoan kiinni palamisen. Muista ettet käännä ruokaa niin usein pannulla paistamisen alussa: aluksi se ehkä näyttä siltä, että proteiini kiinnittyy pannuun, mutta niin pian kuin pannun huokoset sulkeutuu irtoaa myös ruoka pannusta, olettaen tietenkin ettei pannun lämpötila ole liian korkea. Paistinpannut ruostumattomasta teräksestä ovat todella lämpöäkestäviä, sinun tarvitsee harvoin käyttää korkeinta lämpöastetta paistaessasi. Lämmitä pannu keskilämmöllä ja nosta lämpöä tämän jälkeen haluttuun lämpötilaan ennenkuin laitat pannulle sen mitä aiot paistaa.
Non stick -pinnoitettu paistinpannu on monien suosikki, paljon sen vuoksi, että pannu on helppo käyttää ja se antaa hyvän paistotuloksen ilman suuria ponnisteluja. Non stick -pannu on sitäpaitsi helppo puhdistaa, sillä ruoka ei pala kiinni pannuun ja useimmat mallit voidaan pestä tiskikoneessa. Non stick -pinnoite mahdollistaa paistamisen pienellä rasva määrällä, mikä mahdollistaa terveellisen ja vähärasvaisen ruoan laiton. Monilla non stick -pinnoitetuilla pannuilla on sandwichpohja (teräs ja alumiini tai teräs ja kupari), mikä mahdollistaa pannun käyttämisen induktioliedellä, mutta lue tuotetiedot sille paistinpannulle, josta olet kiinnostunut ollaksesi täysin varma tästä.
Non stick -paistinpannut ovat ennenkaikkea soveltuvia ruoanlaittoon matalilla lämpöasteilla kuten kalan, vihanneksien ja riisiruokien valmistamiseen, koska ovat nämä ruokalajit ovat herkkiä ylikuumentumiselle. Jos lämpötila nousee liian korkeaksi voi pinnoite palaa ja vahingoittua. Tämän takia non stick -pannun elinikä on normaalisti hieman lyhyempi kuin esimerkiksi pannulla, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä ja non stick -pannu voidaan joutua vaihtamaan muutaman vuoden jälkeen. Käytä keittiövälineitä, jotka on tehty puusta, muovista tai silikonista, jottei pannun pinta naarmuunnu tai rikkoudu.
Paistinpannut keraamisella pinnoitteella ovat erittäin kovia ja kestäviä ja materiaalilla on myös non-stick teho, joka edes auttaa ettei ruoka pala kiinni pannuun. Keraamisella pannulla voit käyttää vähemmän rasvaa paistaessa kuin pannulla, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä, mikä mahdollistaa terveellisen ruoan valmistamisen.
Keraamiset paistinpannut kestävät korkeita lämpötiloja, mutta kuten kaikki paistinpannut tulisi se lämmittää matalalla tai keskilämpimällä lämpötilalla. Keraamisille pannuille on samat suositukset kuin hiiliteräspannuille; voit käyttää kaikenlaisia keittiövälineitä pannulla, mutta välttääksesi vahingoittamasta pannua suosittelemme keittiövälineita, jotka ovat tehty puusta, muovista tai silikonista.
Paistinpannuista löytyy useita eri malleja ja joskus voi olla vaikea tietää mikä malli sopii mihin raaka-aineeseen tai ruoanlaittotekniikkaan. Alla listaamme tavallisimmat paistinpannut ja niiden ensisijaiset käyttötarkoitukset.
Jos yksinkertaisesti sanot "paistinpannu" tarkoitat todennäköisesti pannua hieman korkeammalla ja pyöristetyllä reunalla. Tällä klassisella paistinpannu mallilla ruoka liukuu helposti pannulta tarjoillessa ja pyöristetty reuna helpottaa myös ruokaa laittaessasa, sillä yltät pannun jokaiseen reunaan. Klassinen paistinpannu tulisi löytyä kaikista keittiöistä!
Kasaripannulla on korkeat suorat reunat ja usein siihen kuuluu mukaan kansi. Kasaripannu on toisinsanoen yhdistelmä tavallisen paistinpannun ja kattilan välillä, jota voidaan käyttää useisiin eri ruoanlaittotekniikoihin. Kasaripannu on täydellinen jos haluat muhentaa tai hauduttaa, pannua voidaan myös käyttää tavalliseen paistamiseen ja keittämiseen.
Sautese-pannulla on korkeat pyöristetyt reunat ja pannu on huomattavasti syvempi kuin tavallinen paistinpannu. Sautesella voit yksinkertaisesti valmistaa lämpöherkempiä ruokia kuten risottoa, erilaisia kastikkeita ja kalaa. Sautesen korkeat reunat johtaa lämpöä ylöspäin pohjalta ja tämä pienentää riskiä, että ruoka palaisi pohjaan.
Grillipannu on täydellinen sinulle, joka haluaa grillitunteen vaikka ruoka valmistetaan hellalla! Grillipannun korostukset tekevät ruoalle kauniit grilliraidat, samaanaikaan kun ylimääräinen rasva tarttuu pannun vakoihin ruoan sijaan. Grillipannu on tavallisesti valmistettu valuraudasta koska haluat pystyä paistamaan korkealla lämmöllä.
Wokkipannulla on leveä pohja ja laajasti pyöristetyt reunat. Tämä pannu on erityisesti suunniteltu wokkiruoille ja riisiruoille, jotka valmistetaan korkealla lämmöllä useiden eri aineksien kera samalla pannulla. Korkeiden reunojen ansiosta voit helposti ja nopeasti kääntää pannun sisältöä.
Lettupannu tai räiskälepannu on täydellinen jos haluat valmistaa lettuja, omeletteja tai muita ruokalajeja jotka vaativat tasaisen ja varovaisen lämmön. Pannulla on matalat reunat, jotta voit helposti kääntää letun.
Ohukaispannu tai blinipannu muistuttaa lettupannua, mutta pannulla on useita painettuja ympyröitä, joissa voit paistaa ohukaisia, blinejä tai esimerkiksi munia. Myös tällä pannulla on matalat reunat, jotta voit helposti kääntää ruoan jota valmistat.
Hella jota käytät antaa pannullesi eri vaatimukset koskien pannun lämmitysaikaa, lämmönjakoa ja lämmönkontrollointia. Kaikkein yleisin liesimalli on sähköliesi joko lasi- tai keraamisellapinnalla. Tämän tyyppisellä hellalla voit käyttää kaikentyyppisiä paistinpannuja, jotta lämmönjakautuminen tulee olemaan nopea ja tasainen tulee pannun olla täysin tasapohjainen, joka seisoo vankasti koko liedellä.
Kaasuliesi tarjoaa nopean lämpenemisen ja hyvän lämmönkontrolloinnin, koska voit helposti säätää liekkiä ja täten nostaa tai laskea pannun lämpötilaa nopeasti. Kaasuliesi ei ole yhtä herkkä jos pannun pohja ei ole täysin tasainen, joten jopa ohuempia paistinpannuja, jotka helposti kuluvat ajat kanssa voidaan käyttää kaasuliedellä. Paistinpannut kaikilla materiaaleilla käy kaasuliedelle.
Induktiolieden lämpeneminen magneettisuuden avulla asettaa hieman korkeampia vaateita materiaalin, kun valitset paistinpannua, vaikka monet paistinpannut nykyään valmistetaan toimimaan kaikilla lämpölähteillä. Rautaydintä voidaan käyttää induktioliedellä, kuten monia paistinpannuja ruostumattomasta teräksestä. Materiaaleja joita ei voi käyttää ilman eristyisrakennettua magneettista pohjaa on alumiini ja kupari. Jos haluat testata käykö pannu induktioliedelle, voit ottaa jääkaappimagneetin ja kiinnittää sen paistinpannun pohjaan - jos magneetti tarttuu kunnolla pannun pohjaan kiinni, voit käyttää pannua induktioliedellä.