365 PÄIVÄÄ AVOIN OSTO

ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

Tuotteet
Muut
Kirjaudu sisään
Inspiraatio/Oppaat/Kosta Boda ja Orrefors | Ruotsalainen lasiteollisuus

Kosta Boda ja Orrefors | Ruotsalainen lasiteollisuus

Suuret lasipurkit Kostalta ja Orreforsilta voidaan nähdä ruotsalaisen lasiteollisuuden peruspilareina, maailmankuuluisa lasiteollisuus. Useiden vuosisatojen aikana on lasintuotanto keskittynyt pieniin Smålandin metsiin Växjön ja Kalmarin välillä ja lasintuotanto on kasvanut pienestä käsityöstä tuotantoon ja vientiin maailman ympäri. Vaikka lähes kaikki lasivalimot ovat nykyää suljettu ja korvattu isommalla tuotannolla, houkuttelee "lasivaltakunta" turisteja, taidelaseja ja käyttölaseja löytyy vieläkin joka toisesta kodista.  Lue meidän kahden suurimman ja tunnetuimman tavaramerkin ja muotoilijoiden historia, jotka ovat luoneet ajatonta designia ja tulevaisuuden klassikkoja.
maanantai 19. helmikuuta 2024
Jaa artikkeli

HISTORIA KOSTA BODAN TAKANA

Kaikki alkoi vuonna 1742 jolloin lasituotanto perustettiin Kostassa. Nimi otettiin perustajien Georg Staël von Holstein ja Anders Koskullsin sukunimistä, jotka muodostivat nimen Kosta. Ajan kuluessa tuli myös paikka, jota kutsutaan kasvavan lasituotannon mukaan. Kosta lasituotanto rakennettiin Smålantilaisissa metsissä, kiitos puun suuren saatavuuden, jota tarvittiin uunien kuumentamiseen, samaanaikaan kun paikalla oli hyvä sijainti sillä tärkeät kuljetusväylät kulkivat lähellä. Ensimmäiset 150 vuotta valmistettiin käyttölasia, kuten pulloja, ikkunalaseja ja juomalaseja, mutta myös lasikruunuja ja hienompia lasiteoksia. Niillä joilla oli eniten varaa tilata lasitehtaalta olivat aatelisperheitä ja kuninkaallisia, lasituotteet tänä aikana oli luksustavara, johon kellä tahansa ei ollut varaa. Kostan lasinpuhaltajat olivat pääsääntöisesti saksalaisia, koska käsityö Saksassa oli kehittynyt pitkän aika jakson kuluessa, mutta muuan muassa useat ruotsalaiset opettelivat lasinpuhaltamisen taidon ja liittyivät Kostan tuotantoon. 

MUOTOILIJAT JA TAITEILIJAT

Vuonna 1897 asetti Kosta Boda osia tuotannostaan ihailtuun Tukholmannäyttelyyn, mutta he saivat enemmän risuja kuin ruusuja. Lasin ei nähty olevan riittävän uniikkia vaan lasien syytetiin olevan kopioita eurooppalaisista laseista. Tämän epäonnistumisen jälkeen heräsi idea, että Kosta Boda palkkaisi omia muotoilijoita, mikä on heidän tunnusmerkki vielä tänäpäivänä. Gunnar G:son Wennerberg oli Kostan ensimmäinen muotoilija vuonna 1889 ja tämän jälkeen Kosta Bodalla on ollut uskomattoman monia menestyneitä ja tunnettuja muotoilijoita ja taiteiljoita yhdistettynä tuotantoon. Tyra Lundgren oli ensimmäinen naistaiteilija, joka työllistettiin vuonna 1935. Tyra teki tietä muille nais muotoilijoille ja taiteilijoille lasituotannossa, ja tämän jälkeen monet nais muotoilijat ovat suunnittelleet Kosta Bodalle vuosien saatossa ja useimmat niistä suurella menestyksellä. 

LASITAIDE JOKA NÄKYY MYÖS TELEVISIOSSA JA KODEISSA

Vuonna 1976 perustettiin Kosta Boda AB ja sitten vuoden 1989 on Kosta Boda osa Kosta Boda Orrefors osakeyhtiötä. Konserni käsittää useita lasituotantoja, kaikki sijaitsee niin kutsussa Lasivaltakunnassa Växjön ja Kalmarin välillä Smålandissa. Taidelasin tuotanto, jota käytetään Kosta Bodan kehutun lasitaiteen muotoilussa tapahtuu manuaalisesti yhdessä käsityöläisten ja taiteilijoiden kanssa Kosta Bodan lasitehtaalla. Kosta Boda on tunnettu uniikeista kokoelmistaan, jotka on luotu yhdessä taiteilijoiden ja käsityöläisten kanssa ja joista monet tuotteet ovat tulleet erittäin suosituiksi meidän ruotsalaisissa kodeissamme. Kosta Bodalta on mahdollisuus tilata uniikkeja lasiobjekteja erityisiin tilaisuuksiin kuten palkintojen jakoon ja juhliin. Taiteilija Kjell Engman on tehnyt useita lasiteoksia yhdessä Kosta Bodan kanssa, jotka varmasti tunnistat tv:stä, esimerkkinä kaunis pokaali lasikengän muodossa, joka jaetaan voittajalle Tv4:n Let's Dance ohjelmassa ja suuri pokaali mikrofonin muodossa, joka jaetaan SVT:n Eurovision Song Contestin voittajalle.

TUNNETTUJA MUOTOILIJOITA JA DESIGNEREITA- KOSTA BODA

BERTIL VALLIEN

Bertil Vallien on tullut maailmankuuluisaksi muotoilijana ja lasitaitelijana. Hän on voittanut monta kansainvälistä palkintoa ja hänen töitään esiintyy hyvintunnetuissa museoissa. Bertil Vallien on suunnitellut Kosta Bodalle vuodesta 1963. Hänen ehkä tunnetuin sarjansa on Château. Hän kuvailee ajatuksensa sarjan takana näin: 

"Minulla oli kaksi päämäärää kun suunnittelin Château:n. Ensiksi halusin tehdä lasin, jota kone ei voinut tehdä, josta näet että lasi oli käsintehty. Optinen kulho ja ohut lasi. Toinen päämääräni oli pitää design yksinkertaisena mutta eleganttina."

Bertil on myös suunnitellut sarjan Black Elements karaktarisoiduilla käsinmaalatuilla lasipäillä jotka ovat juutattu lasiin. Nämä lasipäät ovat uskomattoman suosittuja ja sanotaan, että itse paavi omistaa yhden kappaleen.

LUDVIG LÖFGREN

Ludvig Löfgren on lasitaiteilija joka on ahkerasti suunnitellut Kosta Bodalle. Ludvig luo asetelmia lasista ja muutamat hänen suosituista luomuksistaan lyötyy sarjasta Still Life joka sisältää lyhtyjä, jotka ovat yhdistettyinä Shakespearsin Halmetiin. Kynttilälyhdyt ovat erittäin tunnelmallisia ja ne löytyvät useissa eri väreissä. Täältä löydät Halmet-inspiroidut kynttilälyhdyt.

Ludvig on myös muotoillut lasia kauniilla kuvioidulla painolla. Erityisen maalaustekniikan avulla käytetään ympäristöystävällisiä värejä näiden kauniiden lasien luomiseen. Ludvig on inspiroitunut taiteesta tatuointien muodossa, minkä voi aistia Tattoo-sarjan punaisista tatuointivaikutteisista kukkakuvioista.

SARA WOODROW

Sara Woodrow on hyvin tunnettu nimi nuorien designerien ja desingista kiinnostuneiden joukossa. Sara on sekä taiteilija, kuvittaja ja designer. Saran design on modernia ja trendikästä ja hän ylttää designillaan sekä nuorempaan että vanhempaan sukupolveen. Tässä alla näette hänen suositun karahvin siihen kuuluvalla viinilasilla, tekstillä "kipu". Sara löytää muun muassa inspiraation musiikista ja haluaa välittää historiaa tai tunnetta lasitaiteensa kautta.

ULRICA HYDMAN VALLIEN

Ulrica Hydman-Vallien on luonut muutaman Kosta Bodan ihaillummista klassikoista. Hänen tunnetusta Open Minds sarjasta huolimatta on hän nyt ajankohtainen sarjan Friendship kanssa, joka sisältää ystävällisiä laseja uniikeilla painoksilla. Sarja löytyy sekä viinilasin että olutlasin muodossa. Klikkaa tästä katsoaksesi enemmän laseja uniikeilla kuvioilla sarjasta Friendship.

ANNA EHRNER

Anna Ehrner on muotoilija, joka on monen Kosta Bodan suosittujen lasijen ja kulhojen takana. Muotoilijana Anna luo klassisia ja tyylikkäitä laseja samanaikaan kun lasit tekevät mahtavan vaikutuksen. Jotain mikä on tyyliltään tyypillistä Annan luomuksille on pyörre lasimassassa, kuten huntu. Huntu lasimassan sisälle laitetaan käsin ja siitä on tullut ruotsalaisen käsityön tunniste, joka pitää korkean laadun. Kauniit lasit hänen suositusta Line sarjastaan löydät täältä.

HISTORIA ORREFORSIN TAKANA

Lasitehdas Orrefors perustettiin vuonna 1898 paikassa, jossa rautatehdas on ollut keskipisteenä sitten vuoden 1729, mutta muun muassa uuden lasitehtaan myötä hävisi raudan tuotanto ja lasinvalmistus valoitti paikan. Vuonna 1914 alkoi kristallin valmistus Orreforsissa. Kuvioiden hiomisen lisäksi valmistettiin nyt myös taidelasia etsatuilla koristeluilla. Orreforsin johdon mielestä jotain puuttui ja he päättivät vuonna 1916 palkata taiteilijoita lasitehtaalle. Nopeasti tämän jälkeen palkattiin Simon Gate ja Edward Hald, jotka aloittivat kokeilemaan uusia tekniikoita kuten esimerkiksi kuviokaiverruksia ja graallasitekniikkaa. Kuviokaiverrus on metodi joka tarkoittaa sitä, että kuvio kaiverretaan suoraan lasin pintaan ja graallasitekniikka tarkoittaa, että ohuita lasikerroksia erikuvioilla laitetaan toistensa päälle, tekniikan on aiemmin luonut Knut Bergqvist Orreforsilla. Useista niistä tekniikoista, jotka luotiin Orreforsilla tuli todella uniikkeja lasitaidemaailmassa, sillä mikään toinen lasivalimo ei onnistunut kopioimaan niitä. Vuonna 1923 asetti Orrefors luomuksensa näytille Göteborgin näyttelyyn ja tämän jälkeen Pariisiin vuonna 1925, molemmissa näyttelyissä Orrefors keräsi hienoja palkintoja ohuesti kaiverretuista laseista, jotka saivat kaikki vaikuttuneeksi.

Orrefors on tunnettu yhteistöistään menestyneiden ruotsalaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa. Tunnetut nimet muun muassa  Karl Lagerfeld ja Efva Attling ovat suunnitelleet kokoelmia Orreforsille. Lasituotannon eri sarjat ovat erittäin suosittuja ja ne löytyvät tänään monesta ruotsalaisesta kodista. Eri tyyppiset juomalasit ja lasiesineet Orreforsilta ovat erityiset suosittuja lahjoja, sillä ne säilyttävät keräilyarvonsa ja hyvän laatunsa. Orrefors on jo kauan sitten saanut tilauksia kuningashuoneelta ja Orrefors onkin tänään kuninkaallinen hovitoimittaja.

TUNNETTUJA MUOTOILIJOITA JA LASISARJOJA - ORREFORS 

LENA BERGSTRÖM

Lena Bergström on tunnettu tarjoilulaseistaan, käyttölaseistaan, valaistuksesta ja koruista, jotka hän on suunnitellut Orreforsille. Lena Bergström on todella tuottelias ja tunnettu muotoilija ja hän suunnnittelee usein ajatuksella materiaalin ominaisuuksissa. Lenan kokoelmat ovat suosittuja sekä sisustuksesta kiinnostuneiden että käyttölasinostajien joukossa. Hänen hienot kynttilänjalat löydät täältä.

ERIKA LAGERBIELKE

Erika Lagerbielke on tehnyt yhteistyötä Orreforsin kanssa noin 30 vuotta ja hänta kutsutaan joskus heidän omaksi "tarjoilulasikuningattareksi". Erika on professori lasimuotoilussa ja hänen muotoilussa heijastuu elegantti ja klassinen design, ja hänellä on uskomaton taito mitä tulee eri materiaalien valintaan ja tunteeseen. Erikan mukaan hyvässä lasissa tulee olla hyvä tasapaino ja lasin tulee saada juoma hyvin esille sekä samanaikasesti lasin tulee olla kaunis. Erika Lagerbielken suosituimmista sarjoista löytyy Intermezzo, Merlot ja Difference.

Tilaa uutiskirjeemme - Saa 5€ alennus*

KitchenTime - Osa Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR