Skultuna

Skultuna perustettiin jo vuonna 1607 kuningas Kaarle IX:n johdosta. Yli 400 vuoden ajan Skultunan messinkitehdas on valmistanut parhainta laatua olevia messinkituotteita, joiden ajaton design sopii sekä juhlaan että arkeen.

Kynäteline 9 cm

Skultuna

Kynäteline 9 cm

€ 60.00

Skultuna

Messinkitehtaan historia

Ruotsalainen messinkitehfas rakennettiin vuonna 1607 kuningas Kaarle IX:n käskystä ja oli tapa rikastuttaa valtion taloutta. Ruotsi oli nimittäin joutunut velkoihin Hansaliiton kanssa Kustaa Vaasan ja Erik XIV:n hallintojaksojen jälkeen. Messinkitehtaan avulla oli tarkoitus vähentää messinkituotteiden maahantuontia ja lisätä vientiä sen sijaan. Tämän Kaarle IX toivoi parantavan maan taloudellista tilannetta. Paikka valittiin huolella ja lopulta tehtaan sijainti päätyi hieman Västeråsista pohjoiseen, Skultunaan. Yhä edelleen usea vuosisata myöhemmin, sijaitsee messinkitehdas samalla paikalla. SKultunan ensimmäisiksi valmistajiksi tuli taitavia ammattimiehiä Saksasta ja Hollannista. Heidän taitojensa avulla pystyttiin valmistamaan esimerkiksi kauniita ja majesteettimaisia kynttilälyhtyjä. Vanhimmat Skultunan tehtaassa valmistetut kynttiläkruunut ovat nähtävillä Vårfrukyrkan-kirkossa Enköpingissä ja vanhimman kruunun oletetaan olevan vuodelta 1619. Tehdas on selviytynyt monista vaikeuksista ja muutoksista vuosien aikana, se on esimerkiksi palanut kolme kertaa. Kerran myös kevättulva vei koko tehtaan mukanaan. Nykyisen tehtaan perusteet ovat enimmäkseen 1800-luvulta peräisin. Tehtaalla valmistetaan tänäkin päivänä jonkin verran hopea- ja messinkituotteita, ja Skultunan tehdas on yksi Ruotsin suurimmista turistinähtävyyksistä, jossa käy yli 150 000 vierailijaa vuosittain.

Suunnittelijat ja taiteilijat

Skultunan taitelijoiden ja muotoilijoiden joukko on alusta alkaen koostunut innovatiivisista suunnittelijoista. Muotoilija Hjalmar Norrström palkattiin tehtaalle vuonna 1896. Hjalmar johtotähtenään Skultuna saikin monia palkintoja ja kunnianosoituksia. Yritys voitti esimerkiksi kultamitalin parhaasta designista sekä Tukholman että Pariisin maailmannäyttelyissä. Palkinto tuli myös veistoksellisesta kasteastiasta, joka nykyään on esillä Skultunan museossa. Vuosina 1950-1970 Skultunan riveissä vaikutti hopeaseppä nimeltään Pierre Forsell, jonka elegantti ja suoralinjainen muotoilu loi perustan Skultunan trendikkäälle ja modernille muotoilulle, joka leimaa yrityksen tuotantoa nykypäivänä. Skultunan on jatkanut työskentelyä designeliitin edustajien kanssa ja yhteistyökumppaneihin kuuluu nimiä kuten Thomas Sandell, Richard Hutten sekä Lara Bohinc.

Kuninkaallinen vierailu

Ruotsin kruununprinsessa Viktoria vieraili Skultunan messinkitehtaalla yrityksen 400-vuotisjuhlavuoden yhteydessä vuonna 2007. Viktoria paljasti Skultunassa valmistetun muistomerkin, joka on tehty Karl IX:lle. Muistomerkki on pronssilaatta, joka esittää kuningasta itseään. Se on kiinnitetty kivialustaan, joka koostuu laavakivestä. Muistomerkin suunnittelun takana on myös useita ruotsalaisia kolikoita suunnitellut Ernst Nordin,.