Inspiration

Sima

28 huhtikuuta 2017

Kuvassa näkyy Nachtmann whiskeylasit.

Sima - vanha suomalainen juoma, joka on tehty sitruunasta ja sokerista. Sima on 1700 -luvulta lähtöisin oleva juoma, joka silloin valmistettiin hunajasta ja sokerista. Ennen vanhaan Sima oli kartanoväen juoma, koska sokeri ja hunaja oli niin kallista siihen aikaan. Nykyään Sima sekoitetaan sitruunasta ja fariinisokerista ja juomasta on tullut perinteinen vappujuoma. Ajattelimme kokeilla ja tehdä omaa simaa. Vinkki! Valmistat Siman helpoiten isossa (puhtaassa) muoviämpärissä.


Mitä tarvitset:

4L Vettä

250g Fariinisokeria

250g Sokeria

2 kpl Sitruunaa

1/5 tl tuoretta hiivaa

Paketti rusinoita

1. Pese kaksi sitruunaa huolellisesti. Kuori sitruunat raastinraudalla tai perunankuorijalla. Huom! Sitruunan valkoista sisäosaa ei saa tulla yhtään mukaan. Purista sitten sitruunat niin, että voit kaataa sitruunamehun myöhemmin ämpäriin/kattilaan.

2. Keitä 2 litraa vettä. Kaada sokeri, fariinisokeri, sitruunankuoret ja sitruunamehu veteen. Sekoita joukkoon loput 2 litraa vettä, jotta sokeri sulaa.

3. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.  

4. Sekoita hiiva pieneen määrään huoneenlämpöistä vettä. Hiivanmäärä tulee vastata pientä herneen kokoa.

5. Sekoita hiiva yhteen muiden ainesten kanssa.

6. Anna juoman seistä vuorokausi. Älä unohda peittää ämpäriä/kattilaa kannella tai keittiöpyyhkeellä.

7. Valmistele neljä kappaletta (puhtaita) yhden litran pulloja, joihin laitat pohjalle 1 tl sokeria ja noin 5-8 rusinaa maun mukaan.

8. Siivilöi juoma toiseen ämpäriin tai suoraan pulloihin. Annan Siman käydä huoneenlämmössä 3 päivää tai viikko kylmässä. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pintaan. Älä kiristä pullojen korkkeja liian kireälle, sillä muuten pullo saattaa räjähtää käymisen paineessa.

9. Kun Sima on valmista voit laittaa sen kylmään. Nautitaan viikon kuluessa!

Vinkki! Jos haluat vielä tummempaa Simaa korvaa sokeri fariinisokerilla. Myös yksi sitruunoista voidaan korvata appelsiinilla mikäli haluat muutakuin sitruunan makua Simaasi.

Kuvassa näkyy Dorren juomatankki, jonka löydät täältä.