Inspiration

Opastamme sinua valitsemaan oikeat teroitusvälineet & säilytyksen veitsillesi!

13 helmikuuta 2017

Kuvassa näkyy Continenta puuleikkuulauta lokerolla sekä veitsitukki keittiövälinelokerolla.

Yksi tärkeimmistä keittiövälineistä sekä kotikokille että ammattikokille on hyvä veitsi! Kun sijoitat hyvään veitseen tulee sitä myös huoltaa, jotta veitsi säilyttää terävyytensä. Tylsä veitsi luiskahtaa helposti minkä takia on erittäin tärkeää pitää veitsi terävänä sillä keittiötyöstä tulee myös paljon mukavampaa ja tehokkaampaa, kun veitsi on tarpeeksi terävä. Olemme tehneet oppaan eri veitsenteroittimista ja niiden eroista sekä annamme vinkkejä kuinka säilyttää veitsesi parhaalla tavalla!

 

Eri hiontatapoja!

Voit valita usean eri hiontatavan välillä riippuen siitä mitä haluat tavoittaa hionnalla. Tässä osassa käymme läpi mitkä hionta vaihtoehdot ovat parhaita kuten: hiontakivi, keraaminen hionta, timanttihionta, teräs hionta ja veitsenteroitin.

 

Hiominen hiontakivellä

Hiomakivi tai niin kutsuttu vesihiontakivi on paras vaihtoehto saada teräsveitsesi todella teräväksi. Voit oppia hiomaan hiomakivellä suhteellisen nopeasti ja noin tunnissa opit käyttämään hiontatekniikkaa, mutta hiomakivi vaatii hieman enemmän sitoutumista kuin muut hiontamenetelmät.

Vesihiontakivet lajitellaan eri hienouslajien mukaan kuten hiekkapaperit niin kutsutuissa griteissä. Hionnan tarkoitus ratkaisee kiven valinnan, sillä eri kivet antavat eri tuloksen. Voit valita noin 240 karkeusasteesta jopa 13000 karkeusasteeseen. Karkea jyväinen hiontakivi antaa pohjahionnan, kun taas hieno jyväinen hiontakivi antaa hyvän terävyyden. Ammattilainen käyttää useita kiviä, mutta aloittelijalle riittää yksi hiontakivi. Alkuun sopii hyvin "allround"-kivi, jolla on hienousaste 800 ja 1200 välillä, sillä tämä aste tekee veitsestä aina terävän. Hienousaste 3000 riittää oikein hyvin niille, joilla on korkeammat vaatimukset. Askel askeleelta on siis hyvä aloittaa 800-1200 karkeusasteen väliltä ja sitten nousta 3000 karkeusasteeseen. Satake vesihiontakivillä on eri värit, jotka selventävät mikä karkeusaste kivellä on. 

240 grit - Perushiontaan, joka korjaa vahinkoja veitsen terässä. Tämä hionta ei tosin anna täysin terävää terää, joten hionta voidaan täydentää hienommalla 1200 ja 3000 karkeusasteen kivellä paremman terävyyden saavuttamiseksi. 

slipsten

Satake Vesihiontakivi 240 Grit

 

1200 grit - Antaa terävyyttä, voidaan yhdistää 3000 gritin kiven kanssa parhaan terävyyden saavuttamiseksi.

slipsten

Satake Vesihiontakivi 1200 grit

 

3000 grit - Antaa hyvän terävyyden, voidaan käyttää jo valmiiksi terävään veitseen sekä hienopuhdistukseen.

 

slipsten

Satake Vesihiontakivi 3000 grit

 

1000/6000 grit - Antaa hyvän tai todella hyvän terävyyden, kahden gritin (hienousasteen) kombinaatio jo terävän veitsen ylläpitoon.

slipsten

Satake Hiontakivi, yhdistelmäkivi 1000/6000 grit

 

10 000 grit - Erittäin hyvälle terävyydelle sekä valmiiksi terävän veitsen polerointiin sopiva kivi, jota voidaan käyttää yhdessä 1200 grit -kiven kanssa.

slipsten

Satake Vesihiontakivi 10 000 grit

 

13 000 grit - Äärimmäinen terävyys ja kiilto jo terävälle veitselle.  Ennen tätä täytyy käyttää 3000 gritin kiveä.

slipsten

Satake Vesihiontakivi 13 000 grit

 

Hionta teroitusterällä

Teroitusterät löytyy useassa eri materiaalissa, joka sopii erilaisille veitsille riippuen veitsenterän teräksen kovuudesta tai jos sinulla on keraaminen veitsi. Teräsveitset ovat kestävämpiä kuin keraamiset veitset kun taas keraamiset  veitset ovat kovempia materiaaliltaan kuin teräs ja ne pysyvät terävänä pidempään. Voit valita keraamisen hionnan, timanttihionnan ja teräshionnan väliltä.

 

  1. Keraaminenhionta – Lisää veitsen veitsen terävyyttä, jos veitsellä on edelleen hyvä terä. Sopii eurooppalaisille sekä japanilaisille veitsille teräksen kovuudesta riippumatta.
  2. Timanttihionta - Muistuttaa keraamista hiontaa mutta hioo myös keraamisia veitsiä.
  3. Teräshionta – Sopii eurooppalaisille veitsille joissa on jokin verran pehmeämpi teräs kuin japanilaisissa veitsissä.

keramiskt bryne

MAC - Keraaminen hiomakivi 21cm 

 

diamantbryne

SATAKE - Timanttihiomakivi tuella

 

bryne

Victorinox - Hiomaterä puukahvalla

 

Teroittaminen veitsenteroittimella

 

Veitsenteroittimet ovat hyviä veitsen teroitukseen. Voit valita veitsenteroittimen, märkäteroituksen tai rullateroituksen väliltä, kaikkia on yhtä helppo käyttää. Annat veitsellesi terävyyttä vetämällä veitsen märkä- tai rullateroittimen pyörän läpi. Veitsenteroittimella voi olla useita pyöriä eri hienousasteilla, jossa voit hioa veistäsi pyörä kerrallaan karkeasta hienompaan. Kun valitset veitsenteroitinta muista tarkistaa, että teroitin sopii veitsesi materiaalille. Jos käytät väärää teroitinta riskeeraat, että saat laiskemman ja tylsemmän veitsen. Veitsenteroitin kuluu ajan kanssa ja se tulee vaihtaa tasaisin väliajoin tai vaihtoehtoisesti voit vaihtaa ainoastaan itse hiontapyörän.

knivar

Kuvan seinässä näkyy Saksanjalopähkinä veitsimagneettilista ja SATAKE veitsiä.

 

Säilytä veitsiäsi oikein

On todella tärkeää, että säilytät veitsiäsi oikealla tavalla jotta veitsesi säilyttää terävyytensä sekä veitsenterä pysyy vahingoittumattomana. Veitsiä ei tulisi koskaan laittaa irtonaisena keittiölaatikkoon vaan veitset tulisi säilyttää magneettilistassa tai veitsitukissa.

  • Magneettilista on tilaa säästävä, sillä voit laittaa veitsesi riviin seinälle käytännöllisellä tavalla, joka on myös hieno yktyiskohta keittiön sisustuksessa. Veitset ovat aina käden ulottuvilla kun niitä tarvitset ja mikään muu keittiöväline ei pääse vahingoittamaan veitsiä, sillä ne ovat seinällä turvassa.
  • Veitsitukki on toinen käytännöllinen vaihtoehto magneettilistan sijaan. Veitsitukissa veitset eivät pääse iskeytymään muihin keittiövälineisiin. Veitsitukki voidaan laittaa suoraan keittiöntasolle ja siitä saa myös kivan yksityiskohdan sisustukseen. Voit helposti poimia veitset tukista, kun tarvitset niitä. Useissa veitsitukeissa on myös lokero muille keittiötarvikkeille.

 

Oikea alusta veitsellesi

Jos haluat pitää huolta veitsistäsi ja välttää terän vahingoittumista niin on myös tärkeää valita oikeanlainen leikkuulauta veitsillesi. Käytä mieluiten puuleikkuulautaa alustana, puuleikkuulaudat ovat pitkäikäisiä, hienoja ja klassinen yksityiskohta keittiössä. Voit myös hyvin käyttää muovista leikkuulautaa, sen hyviä puolia on helppokäyttöisyys ja taloudellisuus, sillä muovinen leikkuulauta ei yleensä maksa paljon. Vältä marmorista leikkuulautaa, marmori tarjotin sopii täydellisesti tarjoiluun, mutta leikkaaminen marmoripinnalla ei ole hyväksi veitsellesi. Vältä myös tiskipöydällä leikkaamista.

 

Tämän takia sinun kannattaa tiskata veitsesi käsin

Syy siihen miksi sinun kannattaa tiskata veitsesi käsin on se, että konetiskiaine sisältää usein hankausaineita, jotka vahingoittavat veitsen terävyyttä ja aine voi myös jättää läikkiä terän pinnalle, koska aine sisältää suolaa. Veitsen terä voi myös vahingoittua tiskikoneessa jos se osuu muihin aterimiin pesuohjelman aikana. Tiskikoneessa olevaan veitseen on myös erittäin helppo satuttaa itsensä, kun tyhjennät tiskikonetta. Tiskaa veitsesi haaleassa vedessä eri raaka-aineiden käsittelyn välillä, älä jätä veistä kellumaan tiskiveteen. Kun olet valmis veitsen käytön kanssa tiskaa veitsi heti käsin ja kuivaa se keittiöpyyhkeellä.