Vinkit rapujuhliin

8/5/2015

Usein voi olla haastavaa päättää mitä pitäisi syödä ennen ja rapujuhlien jälkeen. Katso alta vinkit rapujuhlien muuhun ruokailuun sekä siihen mitä voit tehdä ravunkuorilla juhlien jälkeen.

Västerbotten-juustopiirakasta on tullut monissa pöydissä rapujuhlien kestosuosikki. Piirakka on täydellinen pikkupurtava ennen rapujen syöntiä tai sen jälkeen. Usein on hyvä myös syödä jotain pelkkien rapujen lisäksi sillä pelkillä ravuilla tulet tuskin kylläiseksi.

Tässä piirakassa ei ole hirveästi väliä mitä taikinaa käytät. Jos et jaksa tehdä taikinaa itse voit hyvin ostaa kaupasta valmiin taikinan. Meidän mielestämme parhaan lopputuloksen saat kuitenkin tekemällä kaiken alusta asti itse. Aloita esipaistamalla taikina haluamassasi piirakkavuoassa. Täytä tämän jälkeen piirakka runsaalla määrällä juustoa. Sekoita tämän jälkeen kerma ja kananmunat yhteen ja lisää juuston sekaan. Mausta pippurilla ja laita takaisin uuniin.

Periaatteessa tarvitset todella vähän mausteita koska Västerbotten-juusto  sisältää jo niin paljon makuja. Pieni määrä pippuria riittää ja suolaa et tarvitse välttämättä yhtään sillä juusto on jo itsessään aika suolaista. Voit lisätä halutessasi mukaan vähän oreganoa tai muuta vihreätä antaaksesi lisää makua piirakallesi. Maun lisäksi oregano antaa ihanan värin piirakalle joten tämäkin on yksi syy maustamiselle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Mikäli et halua, että pinnasta tulee liian rapea voit peittää piirakan foliolla viimeisten minuuttien ajaksi. Anna piirakan vielä vetäytyä kunnolla uunista ulosottamisen jälkeen ja nauti! Meidän mielestä piirakka on jopa parhaimmillaan seuraavana päivänä!

Tarjoile piirakka silputun punasipulin, ranskankerman ja siianmädin kanssa. Alta löydät reseptin ja tarkemmat ohjeet:

Västerbotten-juustopiirakka

Tämän tarvitset noin 8 hengelle:

Piirakkataikina

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl ruisjauhoja

125 g voita

1,5 rkl vettä

0,5 rkl vahvaa alkoholia

Täyte

500 g Västerbotten-juustoa

3 kananmunaa

3 dl kermaa

Mustapippuria

Oreganoa

Lisukkeet

1 punasipuli

100 g siianmätiä

2 dl ranskankermaa

Tee näin:

  1. Aseta jauhot kulhoon. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja aseta sekaan. Sekoita kunnolla haarukalla yhtenäiseksi massaksi.
  2. Lisää vesi ja alkoholi ja vaivaa taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuokaan ja anna levätä jääkaapissa noin 30 min.
  3. Esipaista taikina noin 5 minuutin ajan 200 asteisessa uunissa.
  4. Täytä piirakka juustolla.
  5. Vatkaa kananmunat ja kerma sekä lisää mustapippuri. Lisää seos juuston sekaan ja lisää halutessasi oregano.
  6. Paista uunissa noin 40 minuuttia. Peitä piirakka foliolla ja anna vetäytyä vähintään puoli tuntia.
  7. Tarjoile piirakka punasipulin, siianmädin ja ranskankerman kanssa. Ruokajuomaksi sopii hyvin olut tai snapsi.

Jos sinulla on mahdollisuus ja aikaa voit tehdä monta minipiirakkaa ja tarjoilla kaikille oman piirakan. Piirakkojen paistoaika vähenee hiukan jos teet näin.

Rapujuhlien jälkeinen rapusoppa

Mikäli et ole ennen säilyttänyt rapujen kuoria suosittelemme, että muutat tapasi. Ravunkuorista saat tehtyä todella helposti maistuvan sopan joka maistuu varmasti kaikille. Suosittelemme, että keräät kuoret pakkaseen rapujuhlan päätteeksi jotta sinun ei tarvitse keitellä lientä kasaan keskellä yötä vaan voit tehdä sen rauhassa esimerkiksi seuraavana päivänä.

Ota kuoret pakastimesta kun olet valmis ja paista ne sipulin, juuresten ja tomaatin kanssa. Keitä kasaan valkoviinissä ja siivilöi. Keitä sen jälkeen liemi kerman kanssa saadaksesi täyteläisen sopan seuraavalle päivälle! Kermaisen sopan seuraksi sopii jokin hapan joten suosittelemme, että tarjoilet sopan sitruunan, tillin ja ranskakerman kanssa.

Voit hyvin myös tarjoilla sopan esimerkiksi alkupalana vaikka sinulla ei olisikaan rapujuhlia. Voit tällöin lisätä ravunpyrstöt soppaan saadaksesi entistä maukkaamman lopputuloksen!

Rapusoppa sitruuna- ja tillikermalla

Tämän tarvitset noin 4 normaalikokoiseen annokseen tai 8 pieneen annokseen:

Noin 30 ravun kuoret

1 sipuli

1 porkkana

3 rkl tomaattipyreetä

1 tl persilja-valkosipuli sekoitusta

3 dl kuivaa valkoviiniä

1 litra vettä

2dl kermaa

2 rkl vehnäjauhoja

suolaa ja pippuria

Tee näin:

  1. Paista sipuli ja porkkanat öljyssä. Lisää ravunkuoret ja paista vielä hetken
  2. Sekoita mukaan tomaattipyree ja persilja-valkosipuli sekoitus. Lisää vesi sekä viini ja anna kiehua matalalla lämmöllä noin 30 min. Siivilöi
  3. Lisää kerma nesteeseen ja kiehauta
  4. Lisää voi ja vehnäjauhot ja anna kiehua vielä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla
  5. Kaada soppa kulhoihin ja koristele sitruuna- ja tillikermalla

Sitruuna- ja tillikerma

Tämän tarvitset:

½ sitruuna

3 dl ranskankermaa

½ dl silputtua tilliä

½ rkl hunajaa

Tee näin:

  1. Raasta puolet sitruunan kuoresta ja purista mehu
  2. Sekoita ranskankerman, tillin ja hunajan kanssa
  3. Mausta tarvittaessa