Täydellinen crème brûlée

8/3/2015

Créme Brûlée on ehkä kaikkien aikojen klassisin jälkiruoka ja meidän mielestä myös yksi parhaista. Täydellisen rapean sokeripinnan rikkominen on varmasti yksi parhaimmista tunteista ikinä ja se kruunaa illallisen kuin illallisen!

Itse asiassa Créme Brûléen tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin ehkä luulet mutta sen saaminen täydelliseksi vaatii hiukan harjoittelua ja hyviä vinkkejä matkan varrella.

Ruokosokerin tai valkoisen sokerin käyttö on makuasia joten kummatkin käyvät hyvin. Me suosittelemme kuitenkin valkoisen sokerin käyttöä koska se sulaa nopeammin ja se on helppokäyttöisempää. Nopean sulamisen myötä sokeri myös palaa helposti joten tässä kannattaa olla tarkka. Fariinisokerin voit unohtaa heti sillä sen maku on jo alusta asti hiukan palanut joten se ei sovi käytettäväksi Créme Brûléessä.

Hyvä asia Créme Brûléessä on, että pois lukien viimeistä silausta sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Meidän mielestä Créme Brûlée on kuitenkin parhaimmillaan kun se tarjoillaan vielä hiukan lämpimänä mutta tämäkin on makuasia.

Eri makuvaihtoehtojen kokeilu käy myös hyvin. Meidän mielestä perinteinen Créme Brûlée on kuitenkin paras vaihtoehto joten emme lähde liikaa muuttamaan perinteistä reseptiä. Jos haluat lisätä jotain Créme Brûléen seuraksi suosittelemme raikkaita hedelmiä jotka sopivat hyvin vaniljan kanssa nautittaviksi. Esimerkiksi mango-omena-minttu salsa voi antaa kaivattua raikkautta. Ruokajuomaksi suosittelemme jotain makeaa kuten Sauternes viini tai tokaji joka sopii myös hyvin Créme Brûléen kanssa nautittavaksi.

Alta löydät reseptit Crème Brûléen ja salsan tekoon:

Crème Brûlée

Tämän tarvitset 6 annokseen:

- 3 dl kuohukermaa

- 3 dl punaista maitoa

- 1 vaniljatanko

- 6 kananmunan keltuaista

- 1 dl sokeria

- 2 rkl sokeria sokeripinnalle

Tee näin:

Raaputa vaniljatanko ja sekoita teelusikalliseen sokeria. Aseta kattilaan ja lisää maito sekä kerma. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia jotta neste paksuuntuu. Ota vaniljatanko pois nesteestä. Sekoita keltuaiset ja sokeri valkoiseksi ja kuohkeaksi massaksi ja valuta maitokerma hitaasti seokseen sekoittaessasi koko ajan. Kaada tarjoiluastioihin jotka asetat vesihauteeseen 120 asteiseen uuniin noin 1,5 tunniksi. Jos sinulla on käytössäsi hyvä uunimittari ota Crème Brûléet ulos niiden ollessa 86 asteisia. Anna jäähtyä.

Sirottele sokeria tarjoiluastioiden päälle juuri ennen tarjoilua ja tee rapea sokeripinta kaasupolttimen avulla.

Mango ja omenasalsa mintulla

Tämän tarvitset 6 annokseen           

- 1 omena

- 2 tl hunajaa

- 1 rkl Cointreauta tai muuta likööriä

- 1 mango

- Kourallinen tuoretta minttua

Tee näin:

Kuori ja pilko omena noin 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Laita omenat ja hunaja kattilaan. Anna kuumentua niin, että omena pehmenee mutta jätä hiukan puruvastusta. Sekoita likööri sekaan ja kiehauta nopeasti. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia.

Kuori ja leikkaa mango noin 1 cm kokoisiksi kuutioiksi ja hakkaa minttu silpuksi. Sekoita omenapalat mangon ja mintun sekaan ja tarjoile ihanan Créme Brûléen kanssa.

Käsinveivattava perunankuorija

Nordwik

Käsinveivattava perunankuorija

€ 37.89
Kampanja
Provence Plus Patasetti 5 osaa
-76%

WMF

Provence Plus Patasetti 5 osaa

€ 431.52
€ 104.90
Kampanja
Quadro Patasetti 4 osaa, 3 kantta
-29%

Zwilling

Quadro Patasetti 4 osaa, 3 kantta

€ 145.82
€ 103.90
Digitaalinen paistomittari, musta
-29%

MINGLE

Digitaalinen paistomittari, musta

€ 23.52
€ 16.90