Loppukesän omenat

8/21/2015

Omenasesonki on täällä ja monella onkin ongelmana mitä kaikilla oman puutarhan omenilla pitäisi tehdä. Ehkä helpoin tapa on tietenkin omenapiirakan leipominen johon me tarjoamme pienen lisän. Reseptistämme muodostuu periaatteessa omenapiirakka mutta se tarjoillaan hiukan eri tavalla perinteisen sijaan. Tässä reseptissä piirakkataikina vaihtuu filotaikinaan ja ihana omenahilloke kotitekoisen vaniljakastikkeen kanssa tekee tästä jälkiruoasta täydellisen. Voit myös tarjoilla omenat esimerkiksi omenasorbetin kanssa joka voi antaa tietyissä tilanteissa kaivattua raikkautta. Omena lasagne tai piirakka on myös siinä mielessä hyvä, että sitä voit tarjota tilanteessa kuin tilanteessa.

Avoin omenalasagne

Tämän tarvitset noin 10 annokselle:

6 Omenaa

3 rkl täysruokosokeria

3 rkl siirappia

2 rkl kanelia

2 cl calvadosia

20 filotaikinalevyä

Mantelirouhetta

Vaniljakastiketta

Voita

Tee näin:

  1. Kuori omenat, poista keskiö ja leikkaa pieniksi paloiksi
  2. Sulata 2-3 rkl voita paistinpannussa. Paista omenat ruokosokerin ja kanelin kanssa kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää tilkka calvadosia ja anna keittyä kasaan.
  3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi ja voitele filotaikinalevyt. Aseta uunipellille ja paista 5-10 minuuttia kunnes ne ovat saaneet väriä.
  4. Paahda mantelirouhe kuivassa pannussa.
  5. Kokoa omenalasagne laittamalla lautaselle omenahilloke, filotaikinalevyt, vaniljakastike ja koristele mantelirouheella.

Vaniljakastike

Tämän tarvitset noin 10-12 annokselle:

2,5 dl punaista maitoa

4 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko

3 kananmunankeltuaista

1 dl sokeria

 Tee näin:

  1. Puolita vaniljatanko. Kaavi siemenet tangosta ja aseta tanko ja siemenet kattilaan maidon ja 2 dl kerman kanssa. Kiehauta ja anna jäähtyä noin 5 min.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi.
  3. Poista vaniljatanko ja lisää maitokermasekoitus varovasti kananmunasekoitukseen.
  4. Kaada kaikki takaisin kattilaan ja lämmitä varovasti 85 asteeseen. Kastikkeen pitäisi tässä vaiheessa paksuuntua juuri oikeaksi. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Anna jäähtyä vähintään 1 tunti.
  5. Vatkaa loput kermasta. Kaada vaniljakastike varovasti kerman sekaan. Nauti omenalasagnen kanssa!