KitchenTime Kahvitietoa | Näin puhdistat kahvikoneesi

4/13/2016

Suomalainen kahvikulttuuri ja kahvinkulutus ovat lähestulkoon ylitse muiden! Tiesitkö, että suomalainen juo keskimäärin 9,5 kg kahvia vuodessa? Se tarkoittaa noin 158 litraa henkilöä kohden, mikä puolestaan tarkoittaa 4-5 kuppia päivässä.

Kahvi valmistetaan kahvipavuista, tämä on monelle selvä asia. Mutta tiesitkö, että kahvipapu itseasiassa on kahvipuussa kasvavan hedelmän ydin? Jokaisessa kahvipuun hedelmässä on ydin, joka koostuu kahdesta kahvipavusta. Kahvipuuta voidaan joskus kutsua myös pensaaksi, sillä kahviplantaaseilla puut usein leikataan sellaiselle korkeudelle, että ne muistuttavat pensasta. Jos kahvipuiden annettaisiin kasvaa vapaasti, ne voisivat kasvaa jopa 10 metriä korkeiksi.

Kahvi- tai Coffea-sukuun kuuluu lähes 100 lajia, mutta ne kolme lajia, joita viljellään kahvintuotantoa varten ovat Coffea Arabica, Coffea Canephora (Robusta) sekä Coffea Liberica. Kaikista tavallisin lajike, jonka osuus koko maailman kahvituotannosta on yli kolme neljäsosaa, on Etiopiasta peräisin oleva Coffea Arabica. Tämä on myös Suomessa eniten käytetty kahvilaji.

Kahvipuu reagoi herkästi säämuutoksiin ja kylmyyteen, minkä takia sitä viljelläänkin enimmäkseen lämpimillä vyöhykkeillä, kuten Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kahvipuu viihtyy parhaiten lämpimässä, alueilla, joilla on riittävän korkea ilmanala sekä runsaasti sadetta. Viinin tavoin myös kahvin makuun vaikuttavat kasvuilmasto, maaperä sekä käsittelytapa, joten itseasiassa jokainen kahvisato maistuu ainutlaatuiselta. Myös paahtamistapa vaikuttaa makuun: vaaleapaahto on hapokkaampaa, kun taas tummapaahto maistuu täyteläisemmältä.

Valitessasi kahvia tärkeäksi asiaksi muodostuu myös kahvin jauhatus. Sen valintaan vaikuttavat kahvin valmistusmenetelmä ja käyttötarkoitus: mitä vähemmän aikaa kahvi on kosketuksissa veteen, sitä hienompi jauhatus siinä täytyy olla.  Suodatinkahvin keittämiseen parhaiten sopii karkeaksi jauhettu kahvi, mutta espressolaitteessa on parempi käyttää hienoksi jauhettua kahvia. Kahvin keittämiseen käytetyn veden tulee olla raikasta ja kylmää ja keittämisen aikana sen lämpötilan tulee kohota 90°-96° asteeseen.

ERILAISIA KAHVIJUOMIA

ESPRESSO

Useimmat kahvijuomista käyttävät pohjanaan espressoa, joka valmistetaan pienestä määrästä kahvia (noin 3-5 cl) sekä kevyestä vaahtokerroksesta, ”crema”. Espresso on italiaa ja tarkoittaa nopeasti, millä viitataankin kahvin lyhyeen suodatusaikaan. Espresso valmistetaan suodattamalla vettä kahvijauheen läpi (noin 7 g kahvijauhetta per espresso) noin 9 barin voimalla. Suodattamiseen menee kaiken kaikkiaan vain 21-27 sekuntia. Oman espressolaitteen hankkiminen kotiin on nykyään suosittua, mikä johtuukin juuri espresson valmistamisen helppoudesta.

Espressokoneita kotikäyttöön löytyy paljon erilaisia, sekä sisäänrakennetulla kahvimyllyllä että ilman. Jos koneessasi ei ole sisäänrakennettua kahvimyllyä, suosittelemme, että hankit myllyn, jolla pystyt säätämään jauhatusastetta. Tällöin voit mukauttaa jauhatuksen siihen suodatinmenetelmään, jota haluat käyttää.

Täältä löydät kaikki espressokoneemme! Tarvitsetko kahvimyllyä? Klikkaa tänne.

CAPPUCINO

Cappucino on yksi tavallisimmista erikoiskahveista ja myös tämän juoman nimi on peräisin Italiasta. Cappucino koostuu kolmasosasta espressoa, kolmasosasta lämmintä maitoa sekä kolmasosasta vaahdotettua maitoa.

AMERICANO

Tämä kahvi muistuttaa eniten suomalaista suodatinkahvia, mutta koostuu vahvasta espressosta, johon on sekoitettu kuumaa vettä.

CAFÉ AU LAIT

Tämä kahvijuoma sekoitetaan toisinaan Caffé Latteen, mutta eroaa siitä paitsi ranskalaisen nimensä ansiosta myös syystä, että Café au lait on tehty suodatinkahviin eikä espressoon. Hyvän café au lait-kahvin resepti on sekoittaa puolet kahvia ja puolet lämmintä maitoa.

CAFFÈ LATTE

Caffè Latte on yksi erikoiskahvien suomalaisista suosikeista ja lyhentyy käytössä usein muotoon ”Latte”. Latte valmistetaan sekoittamalla yksi kolmasosa espressoa kahteen kolmasosaa lämmintä maitoa ja lisäämällä juoman päälle kerros vaahdotettua maitoa.

CAFFÈ CORTADO

Caffè cortado on yksinkertainen espresso, johon sekoitetaan samassa suhteessa espressoa sekä maitoa.

LUNGO

Lungo on espresso, jossa on tuplasti enemmän vettä tavalliseen espressoon verrattuna. Tästä syystä juomaa saa suuremman kupillisen ja juoma on myös miedompaa kuin klassinen espresso.

RISTRETTO

Tämä kahvijuoma on suunnilleen puolet espresson koosta, mutta valmistetaan samalla määrällä kahvia kuin espresso. Tästä syystä ristretto-kahvi on vahvan ja aromikkaan makuinen.

 

NÄIN PUHDISTAT ESPRESSOKONEESI (GAGGIA CLASSIC)

Jotta pystyisit tekemään mahdollisimman hyvää kahvia, täytyy espressokoneesta pitää erityisen hyvää huolta. Kone on säännöllisesti puhdistettava, jotta sieltä saadaan pois kahvirasva ja kalkkisaostumat. Jos konetta ei muista puhdistaa, muuttuu kahvi pahanmakuiseksi ja myös valmistusaika pitenee. Kalkkisaostuminen poistaminen on erityisen tärkeää, jos tiedät asuvasi alueella, jossa vesi on kovaa. Suomessa vesi on pääosin pehmeää, esimerkiksi Turussa lähes kaikkiin kotitalouksiin tulee pehmeää vettä.

Haluamme vielä lopuksi jakaa muutaman tiivistetyn ohjeen, joilla espressokoneesi pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Vinkit on tehty erityisesti Gaggia Classic-espressokonetta ajatellen, mutta toimivat yhtä hyvin kaikkiin espressokoneisiin. Vinkit on tehty tietyille aikaväleille, erityisesti sillä ajatuksella, että käytät konetta päivittäin kotikäytössä. Jos espressokone on kuitenkin kovemmassa käytössä esimerkiksi kahvilassa, täytyy vinkit kuukausittaiseen puhdistukseen suorittaa päivittäin.

PUHDISTUS KÄYTÖSSÄ

 • Jos et ole käyttänyt konetta hetkeen, vaihda vesisäiliön vesi ja tyhjennä koneessa oleva vesi laittamalla kuppi suodattimen alle, laittamalla kone päälle ja painamalla suodatinnappia.
 • Tyhjennä aina filtteri ja puhdista se lämpimällä vedellä, kun olet valmistanut espressosi.
 • Filtteri kannattaa myös harjata puhtaaksi kahvikoneharjalla.
 • Kuivaa maidonvaahdotin rätillä.
 • Kuivaa espressokone sekä sen ympäristö, jotta kaikki on puhdasta ja siistiä seuraavalla kerralla, kun haluat tehdä kahvia.

KUUKAUSITTAINEN PUHDISTUS

 • Irrota maidonvaahdotin ja puhdista sen osat tiskiaineella.
 • Irrota suodatinfiltteri ja sen pidike, jotka ovat suodatinkahvan vieressä. Käytä ruuvimeisseliä ja kuusiojakoavainta. Puhdista molemmat osat ja jopa ruuvit. Tämä onnistuu helposti laittamalla lasiin lämmintä vettä ja kalkinpoistoainetta tai tiskaamalla osat käsin.
 • Tyhjennä ja puhdista jäteastia.

KALKINPOISTO

Espressokone täytyy puhdistaa kalkista tasaisin väliajoin. Suomessa vesi on pehmeää, joten kalkinpoistosta ei tarvitse kuitenkaan huolehtia kovin usein, 1-2 kertaa vuodessa on riittävä aikaväli.

 • Irrota suodatinfiltteri ja sen pidike.
 • Täytä vesisäiliö vedellä, johon olet sekoittanut kalkinpoistotiivistettä ja aseta iso kuppi suodattimen alle.
 • Käynnistä kone ja anna pumpun olla käynnissä 15-20 sekuntia. Anna sen jälkeen levätä noin 2 minuuttia, jonka jälkeen voit toistaa saman kaavan 3-4 kertaa.
 • Poista kalkki myös höyryttimestä asettamalla kannu höyryttimen alapuolelle, tämän jälkeen aktivoi höyrytin, käynnistä kone ja käännä höyrykahvaa. Odota 15-20 sekuntia, jonka jälkeen pidä muutaman minuutin tauko ja toista tämäkin toiminta muutaman kerran.
 • Tyhjennä vesisäiliö kalkinpoistoaineesta, huuhtele se kunnolla ja laita tilalle raikasta vettä. Toista tämän jälkeen yllä oleva toimenpide (jossa vesi kulkee koneen läpi), jotta kaikki kalkinpoistoaine poistuu espressokoneestasi.

Näiden vinkkien avulla sinulla toivottavasti on iloa espressokoneestasi moneksi vuodeksi! Jos sinulla on mielessäsi lisää hyviä vinkkejä espressokoneen hoitoon, haluaisimme mielellämme kuulla ne!

 

Kampanja
ED5 Hedelmä- & sienikuivuri
-47%

Steba

ED5 Hedelmä- & sienikuivuri

€ 114.50
€ 60.90
Kampanja
Provence Plus Patasetti 5 osaa
-75%

WMF

Provence Plus Patasetti 5 osaa

€ 429.26
€ 105.90
Sous Vide tarkka mittaus WiFi yhteydellä

Anova

Sous Vide tarkka mittaus WiFi yhteydellä

€ 153.90
Kampanja
Jamie Oliver Premium Paistinpannu Ø 28 cm
-47%

Tefal

Jamie Oliver Premium Paistinpannu Ø 28 cm

€ 85.86
€ 45.90