KitchenRecipe | Ruotsalainen voileipäkakku

6/3/2016

Voileipäkakku – se jos jokin on makuasia! Osan mielestä kyseessä on maailman tylsin juhlaruoka ja toiset taas rakastavat sitä ja näkevät sen osana juhlapöydän antimia. Voileipäkakun juju on tietenkin onnistunut koostumus. Liian kuiva TAI liian majoneesinen kakku ei ilahduta kovinkaan montaa juhlavierasta. Voileipäkakku-konsepti on kuitenkin näppärä ja mukava monissakin tilaisuuksissa, eikä käy kieltäminen, etteikö pala hyvin tehtyä voileipäkakkua olisi äärettömän hyvää!

KitchenTime-keittiössä päätimme ratkoa voileipäkakkuongelman ja lopputuloksena olikin mitä maistuvin kakku. Tämän salaisuus on sopiva kermaisuus (tiedättehän – lagom), piparjuuren tuoma maku sekä pohjana käytetty hapanjuurileipä. Tälle voileipäkakulle kannattaa antaa mahdollisuus kesän juhlapöydässä.

Mitä tarvitset:

  • Hapanjuurileipää (tai muuta leipää neljää kerrosta varten)

Täyte

  • 1000 g kuorellisia katkarapuja
  • 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 1 ½ dl kevytmajoneesia
  • 1 dl creme fraichea
  • ½ dl raastettua piparjuurta
  • 1 rkl raastettua sitruunankuorta
  • 1 dl silputtua tilliä
  • mustapippuria
  • suolaa

Piparjuurikreemi

  • 2 dl kevyt creme fraichea
  • 2 rkl kevytmajoneesia
  • 2 rkl raastettua piparjuurta
  • 1 rkl raastettua sitruunankuorta

Koristeluun

  • 500 g kuorellisia katkarapuja
  • 100 g mätiä
  • kylmäsavulohta
  • 1-2 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 1 avokado
  • kurkkua
  • sitruunaa
  • persiljaa

Tämä ihana tarjoiluastia tulee Rörstrandin Ostindia-kokoelmasta.

Miten teet:

  1. Jos teet kuten me, osta neliönmuotoinen hapanjuurileipä, jotta saat tasaiset sivut ja neliönmallisen kakun. Toinen vaihtoehto on ostaa toisenlainen leipä ja leikata se neliönmuotoiseksi.
  2. Keitä kananmunat koviksi. Kuori ja pilko sekä ravut että kananmunat.
  3. Täyte: Sekoita kaikki täytteeseen tulevat ainekset kulhossa yhteen kananmunien ja katkarapujen kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Neljää leipäsiivua varten: jaa täyte kolmeen osaan. Laita 1/3 osaa täytteestä ensimmäisen siivun päälle, 1/3 toisen ja 1/3 kolmannen siivun päälle ja laita aina seuraava leipäsiivu edellisen täytekerroksen päälle. Aseta neljäs leipäsiivu kolmannen kerroksen päälle.
  5. Piparjuurikreemi: vispaa sähkövatkaimella creme fraiche yhteen piparjuuren, sitruunankuoren, kevyt majoneesin ja ripauksen suolaa kanssa, kunnes päällyste on sopivan paksuista. Levitä päällyste koko kakulle: sekä sivuille että päälle. Anna kakun olla jääkaapissa noin 5 tuntia.
  6. Koristele voileipäkakku ennen tarjoilua. Koristele reunat limesiivuilla ja kakun päälle voit asetella avokadosiivuja, kuorittuja katkarapuja, mätiä, kananmunansiivuja, kurkku- ja sitruunaviipaleita sekä hieman persiljaa.