Kolme vinkkiä kesäpöytään

6/29/2015

Kesäisin ei kannatta tehdä asioista liian hankalia. Ruokailu on parhaimmillaan kun nautit yksinkertaisesta mutta maukkaasta ruoasta.  Sillillä on ehdottomasti paikka kesäpöydässä ja sen voi nauttia esimerkiksi uusien perunoiden ja voin kanssa. Tämän lisäksi voit kauniina kesäpäivänä nauttia graavattua lohta ja kylmän oluen. Jälkiruoaksi syödään tietenkin mansikoita kesän kunniaksi.

Joskus on kuitenkin hyvä tehdä asiat vähän eri tavalla joten alla löydät kolme vinkkiä kesäpöytään jotka tekevät ihmeitä.

1. Anna mansikoille enemmän tilaa

Mansikat sopivat myös muualle kuin jälkiruokapöytään. Voit esimerkiksi käyttää mansikoita raaka-aineena kesäisen raikkaassa salaatissa. Voit myös esimerkiksi tehdä mansikka mozzarella vartaita jotka ovat täydellinen välipala kun odotat grillihiilloksen valmistumista.

2. Graavilohi

Kesällä voit valmistaa lohesi helpommalla tavalla tai ostaa sen valmiiksi graavattuna kotiin. Graavilohen ystäväksi voi kesäpöytään tuoda uudet perunat mutta myös pelkkä pinaattisalaatti voi olla hyvä ystävä graavilohelle.

3. Tee sillitorttu

Sillitortut sopivat erinomaisesti keittiöpöytään varsinkin kalan ystäville. Sillitorttu on erinomainen varsinkin kun tarjoilet ruokaa buffet hengessä sillä voit vain asettaa sillitortun pöydälle ja ystäväsi voivat nauttia sitä juuri niin paljon kun haluavat.

Mansikka Mozzarella vartaat

Tämän tarvitset noin kymmeneen vartaaseen:

  • noin 20 mansikkaa
  • noin 20 cocktailmozzarella palaa
  • noin 20 basilikan lehteä
  • Vadelmabalsamicoa
  • 10 varrasta

Tee näin:

  1. Poista mansikoiden kannat ja puolita ne mikäli ne ovat isoja.
  2. Laita mansikat, mozzarella ja basilikanlehdet vartaisiin vuorotellen
  3. Aseta vartaat sopivaan astiaan ja ripottele vadelma balsamicoa päälle

Sillitorttu punasipulilla

Tämän tarvitset noin kymmenen hengen buffet pöytään:

  • 8 silli fileetä
  • 4 liivatelehteä
  • Puolikas puristettu sitruuna
  • 5 dl rahkaa
  • 0,5 dl sillilientä
  • 6 ruisleipä palaa
  • 50 g voita
  • Noin 3 rkl tilliä
  • Noin 3 rkl ruohosipulia
  • Pippuria

Marinoituihin punasipuleihin tarvitset:

  • 1 punasipulin
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 dl etikkaa (12%)
  • Tilliä ja ruohosipulia koristeluun

Tee näin:

  1. Leikkaa sillifileet pieniksi paloiksi. Älä heitä liemeä pois.
  2. Laita liivatelehdet kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.
  3. Purista puolikas sitruuna kattilaan ja sekoita silliliemi sekaan. Lämmitä liemi mutta älä anna sen kiehua.
  4. Ota liivatelehdet pois vedestä ja aseta ne liemeen. Anna jäähtyä.
  5. Sekoita rahka, sillit, tilli ja ruohosipuli. Sekoita tämän jälkeen ainekset liemeen. Mausta pippurilla ja maista.
  6. Riko ruisleipä pieniksi palasiksi ja sekoita sulanut voi sekaan.
  7. Aseta muovikelmu muottiin. Aseta ruisleipä palat pohjalle. Asetta sillisekoitus päälle ja anna seistä jääkaapissa ainakin 3 tuntia ennen tarjoilua.
  8. Kuori ja puolita punasipuli, viipaloi sipuli ohueksi ja laita kulhoon. Kiehauta 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Anna jäähtyä noin 30 minuuttia.
  9. Valuta punasipuli ylimääräisestä nesteestä ja ripottele tortun päälle sipuli, tilli ja ruohosipuli.

Kevyesti graavattu lohi valkosipulilla, pinaatilla ja parmesaanilla

Tämän tarvitset noin 10 henkilön buffet tarjoiluun:

  • 500 g ruodotonta lohifileetä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • Mustapippuria

Koristeeksi:

  • 70 g tuoretta pinaattia
  • 15 marinoitua valkosipulin kynttä ja paljon liemeä
  • 1 dl raastettua parmesaania

Tee näin:

  1. Sekoita sokeri, suola ja pippuri
  2. Aseta sekoitus lohen päälle ja anna sen levätä jääkaapissa yön yli muovipussissa
  3. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi ja aseta sopivalle tarjoiluvadille.
  4. Ripottele valkosipuliliemi lohen päälle ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Ripottele tämän jälkeen leikattu valkosipuli ja pinaatti sekä raastettu parmesaani lohen päälle ja nauti.