Burgundin pata

6/27/2015

Burgundin pata on kaikkien patojen inspiraation lähde ja et saa mistään ranskalaisempaa bistroruokaa. Kuten kaikki pataruoat, Burgundin pata on parhaimmillaan jos sen valmistaa edeltävänä päivänä.  Kun pata saa levätä yön yli, se kerää kaikki ihanat maut yhteen jotta maut tulevat parhaalla tavalla esiin. Burgundin pata ei ehkä ole kaikkein kesäisin ruokalaji mutta se maistuu varmasti myös kesäiltana!

Reseptejä on erittäin monia mutta jos haluaa pysytellä alkuperäisen reseptin kannoilla, liha kannattaa hauduttaa pelkästään viinissä. Meidän mielestämme tosin lihaliemi tekee padasta maukkaamman ja täyteläisemmän. Parin tomaattipyree ruokalusikan lisäys tuo myös lisää makua ja kaunista väriä. Myös pekonin lisääminen voi antaa ekstra makua jotta padastasi tulee täydellinen.

Myös sienten lisäyksessä on omat temppunsa ja me suosittelemme, että sienet lisätään vasta seuraavana päivänä. Parhaan lopputuloksen saat jos paistat sienet öljyssä sekä voissa ja sekoitat ne pataan juuri ennen tarjoilua. Tällä tavalla sienet säilyttävät makunsa ja rakenteensa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tarjoile pata keitettyjen perunoiden ja vihannesten kanssa tietenkin unohtamatta lasia hyvää punaviiniä.

 Tämän tarvitset kuudelle henkilölle:          

  • 1 kg pataan sopivaa naudanlihaa
  • 150 g pekonia
  • 4 keltaista sipulia
  • 4 porkkanaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl voita
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 4 dl punaviiniä
  • Pari oksaa tuoreita yrttejä kuten timjamia ja rosmariinia
  • 1 rkl hyvää lihafondia
  • Kourallinen lehtipersiljaa
  • 200 g herkkusieniä
  • Suolaa ja pippuria.

Päivä 1:

  1. Leikkaa liha noin neljän cm kokoisiksi paloiksi. Kuivaa palat talouspaperilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi.
  2. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa valkosipuli pieneksi. Kuori porkkanat ja leikkaa niistä noin 1 cm paksuisia paloja.
  3. Ruskista 2 rkl voita valurautapadassa ja lisää 2 rkl öljyä. Aseta liha pannulle ja anna paistua hetken. Poimi liha pois pannulta sivuun.
  4. Paista pekoni ja lisää sen jälkeen sipulit, valkosipuli ja porkkanat. Anna sipulin pehmetä ilman että se ruskistuu. Lisää tomaattipyree ja anna paistua vielä pari minuuttia.
  5. Aseta liha takaisin pannuun ja lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Kaada sekaan viini, lihafondi ja vesi kunnes liha on nesteen alla. Laita tuoreet yrttioksat sekaan ja anna padan keittyä kasaan noin 2 tuntia alhaisella lämpötilalla.
  6. Sekoita joka 15 minuutti puukauhalla. Sekoita kunnolla myös pohjalta jotta kaikki ihanat maut sekoittuvat. Voit lisätä tarvittaessa vettä ja pata on valmista kun liha on täydellisen mureaa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kun pata on valmis anna sen seistä seuraavaan päivään.

Päivä 2:

  1. Lämmitä pata uudelleen ja mausta tarvittaessa
  2. Leikkaa persilja
  3. Ruskista sienet voissa ja oliiviöljyssä ja lisää puolet persiljasta mukaan
  4. Laita sienet pataan ja koristele lopulla persiljalla