Rakkaudesta raakakakkuihin

4/5/2016

Raakaruoka ja raakakakut jatkavat suosiotaan, eikä ole mitään syytä, miksei sellaisia voisi löytyä sinunkin pöydästäsi! Raakakakut ovat paitsi ravinnerikkaita ja maukkaita myös kauniita ja terveellisiä. Halusimme päästä kurkistamaan raakaruokakahvilan arkeen ja juttelimmekin Tytin kanssa, joka on turkulaisen Puren toinen omistaja. Pure on kolme vuotta sitten perustettu, suuren suosion saavuttanut lounaskahvila, joka keskittyy raakaruokaan. Puren erikoisosaamista ovat juuri ravinnerikkaat raakakakut, raakasuklaat ja superfood-pirtelöt. Saimme monta hyödyllistä vinkkiä raakakakkujen valmistukseen sekä lopussa ihanan reseptin kakkuun, joka sopii täydellisesti äitienpäivään tai esimerkiksi ylioppilasjuhliin. Enjoy!

Mistä idea Puren perustamiseen tuli?

Alun perin idea lähti yhtiökumppaniltani Svantelta, joka intoili raakaruokaa ja smoothieita. Svante oli myös pitänyt vuoden ajan smoothiebaaria Helsingissä (vuonna 2009) ja näin ollen hänellä oli jo siis kokemusta superfoodeista ja yrittämisestä.

Omasta puolestani sitten taas löytyi kokin ammatti, ja hullu kai olen myös, kun kertaheitolla innostuin Svanten ehdotuksesta perustaa oma kahvila ja jätin pitkäaikaisen työpaikkani, jossa olin ollut 8 vuotta.

 

Oletko tutustunut muihin samankaltaisiin kahviloihin Pohjoismaissa?

En ole itse ehtinyt matkustaa pohjoismaissa Puren perustamisen jälkeen, mutta ystävät ja työkaverit Puresta ovat matkustaneet mm. Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Näistä paikoista löytyy kuulemma paljon raakaruokaa, mutta osittain taso on huonoa. Eli paikat ovat kuulemma pienenpieniä ja tarjonta suppeaa tai tuotteet eivät ole maukkaita. Mutta sitten taas toisaalta näistä isommista kaupungeista löytyy jopa a la carte-tason raakaruokaravintoloita, joita meillä ei ole vielä ollenkaan.

Yleisesti ottaen ja kuulemani mukaan, emme ole Suomessa jäljessä raakaruokakulttuurissa vaan ihan oivalla polulla ja hyvin kärryillä!

 

 

Mistä saatte ideat ja inspiraation kaikkiin kakkuihin, suklaisiin ja smoothieihin?

Ideoita ja inspiraatiota haemme netistä: Instagrammista, Pinterestistä, Googlesta. Teemme silti aina reseptit itse, emme koskaan ota valmista reseptiä netistä. Inspiraationa toimivat suurimmaksi osaksi kuvat: netti on pullollaan niin mahtavia ruokakuvia, että värejä ja muotoja voi vaan ihastella ja miettiä, mitä itse saisi tehtyä :) Toisinaan, jos kuvan yhteydessä on resepti, selaamme sen läpi etsien uusia raaka-aineita, joita emme ole ehkä vielä hoksanneet käyttää. 

 

Mikä on oma raw food-lempparisi?

Hmm. Apua! Niitä on monta! Mutta valinnan vaikeuden edessä laitan top 3:

1. Smoothie. Niin monikäyttöinen! Päivän pelastus monessa kohtaa ja maistuu aina <3

2. Raakakakku. Koska kakku!! Nam! Ravitsevaa, kaunista ja hyvää.

3. Avokado. Kuulostaa hassulta, mutta avokado on raw foodien peruselementti, josta saa tehtyä ihanaa suolaista ja makeaa, juotavaa sekä syötävää. + Huikeat ominaisuudet!!

 

Parhaat vinkkisi, joilla raakakakku tai mikä vain raakaleivonnainen onnistuu jopa aloittelijalta?

Ensinnäkin, maistele. Kun teet mitä tahansa syötävää tai juotavaa, ensimmäinen perusasia on maistella tekeillä olevaa tuotetta. Miten voit sanoa, että ruoka on pahaa, jos et ole edes tekovaiheessa maistanut sitä? Tämä on mielestäni yleisin virhe. Opimme myös tunnistamaan makuja, koostumuksia ja käyttämään mausteita, kun maistelemme tuotetta läpi sen valmistuksen. Myöskin, jos jo tekovaiheessa huomaa, että tuote on esimerkiksi liian hapan, makeutta on helppo säätää! Lopputulokseen voi siis vaikuttaa itse hyvin paljon!

Toinen vinkkini on koostumuksen tarkkailu. Eli usein luullaan, että vaikkapa blendaaminen on nopea suoritus, jossa ainekset vain surrautetaan yhteen. Näin ei ole, joitakin kakkumassoja saatetaan blendata hartaasti ja pitkään halutun lopputuloksen saamiseksi. Ole siis kärsivällinen ja työstä tuotetta, kunnes se on sellainen kuin haluat. Pilko pähkinät ja kuivahedelmät huolella, blendaa kakkumassasta silkkiä. Totta kai hyvät laitteet auttavat onnistumisessa paljon!

Kolmanneksi, älä ole liian ankara raaka-aineiden suhteen. Laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet ovat raakaleivonnan perusta, mutta useasti ihmiset kokevat raaka-aineet kalliina investointina, etenkin superfoodien kohdalla. Ymmärrän tämän hyvin, mutta jos raakaruokasi jää tästä syystä valmistamatta, karsi jotain pois mieluummin kuin, että vaihdat smoothiesi kokonaan valmisrahkaan :)

 

Mikä keittiötarvike on pakollinen olla omassa keittiössäsi?

Blenderi!! <3 Vitamix on luottokaverini.

 

Mitä odotat eniten kesässä?

Aurinkoa ja lämpöä, ne ovat tärkeimmät. Toivon että saamme nähdä niitä paljon!

 

Ja lopuksi, jokin ihana resepti äitienpäivää tai kesänjuhlia varten :)

Mansikka-Limekakku 

Pohja:

4dl kookoshiutaleita

2dl kookospalmusokeria

1dl mantelijauhoja

hyppysellinen Himalajan kristallisuolaa

1dl kookosöljyä sulatettuna

Pohjan valmistus on erittäin helppoa ja nopeaa: mittaa kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita tasaisesti. Kaada kakkupohja leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele tiiviiksi & tasaiseksi. Vie kakkupohja hetkeksi pakastimeen jähmettymään.

 

Limetäyte:

3 avokadoa 

3dl cashew-pähkinöitä tai mantelijauhoja, kumpi vain käy.

2dl kookosöljyä sulatettuna

1dl raakakaakovoita sulatettuna

2rkl lähi/luomuhunajaa

pienenpieni hippu hyvää suolaa

3-4 limen mehut puristettuna.

Kuori avokadot ja poista siemenet. Laita avokadot blenderikannuun, ja lisää kaikki muutkin ainekset. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi. Massa saa olla melkoisen paksua ja täyteläistä onnistuakseen, joten kiinnitä tähän huomiota. Lisää paksuutta saat lisäämällä tarvittaessa pähkinöitä. Kaada lime-täyte vuokaan pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Vie pakastimeen jähmettymään.

 

Mansikkatäyte:

2dl jäisiä pakaste mansikoita, kotimainen

4dl manteleita

1dl vettä

1dl kaakaovoita sulatettuna

2dl kookosöljyä sulatettuna

½ sitruunan mehu puristettuna, luomu

pieni hippunen laadukasta suolaa

2-3 rkl lähi/luomuhunajaa tai agave-siirappia, tarkista haluamasi makeus!

Laita ainekset blenderikannuun siten, että hunaja, nesteet ja mansikat tulevat alimmaiseksi, sitten suola ja mantelit. Blendaa näitä ensin huolellisesti, ja lisää sitten kookosöljy sekä kaakaovoi ja blendaa vielä tasaiseksi. Tarkista makeus ja kaada vuokaan limetäytteen päälle, muista ensin tarkistaa, että lime-täyte on tarpeeksi hyytynyt, jotta se ”kestää” mansikkatäytteen päällään ja näin saat kauniit kerrokset kakkuusi. :-)

KUVAT: Tytti Lairolahti/Pure Hero